Mleko jest bardzo dobrym żródłem białka i akurat ma wysoki indeks insulinowy, ale nie jest to związane z laktozą. W fachowych żródłach nie znalazłem nic co by mogło jednoznacznie określać, że ten cukier ma jakiś wyjątkowy lipogeniczny wpływ, a szukałem dosyć dokładnie. Problem z laktozą pojawia się, gdy słabo ją trawimy... Zmieniony przez - ellis [...]
Pani nie wie co to indeks glikemiczny czy insulinowy. Ogólnie dyktuje z książki wszystko itd. Wedle nauczycielki i ludzi na zajęciach tak jest bo ' co za dużo to nie zdrowo ' . Najgorsze że wszyscy w to wierzą i przytakują tylko dlatego, że ktoś to potwierdził. Tak więc w mojej grupie panuje przekonanie, że tyjemy od nadmiaru białka nawet na [...]
Indeks Glikemiczny (GI)należy zawsze rozpatrywać razem z Ładunkiem Glikemicznym (GL), który informuje nas o stężeniu przyswajalnych węglowodanów w produkcie. Indek Insulinowy (II)to całkiem odrębna rzecz, mówiąca o wielkości wyrzutu insuliny po spożyciu porcji określonego pokarmu. Pod katem II przebadano około35 produktów. I co okazało się? Otóż [...]
[...] Proponowałbym nawet, żebyś sprawdziła jak reagujesz na pokarmy zawierające większe ilości skrobi opornej, takie jak ryż i ziemniaki przechowywane w lodówce po ugotowaniu przez 24 godziny. Ten zabieg przy okazji może obniżać indeks glikemiczny i insulinowy tych produktów o jakieś 20-30%. Proponowałbym również, żebyś dodała do diety olej kokosowy.
Eeech, a to nie jest oczywiste? Toż to podstawy są. http://www.sfd.pl/10_wskaz%F3wek_%BFywieniowych-t315293.html Punkt pierwszy, trzeci, piąty, dziewiąty. W dużym skrócie - indeks glikemiczny/insulinowy jest bardzo wysoki i to zamiast regularnie dodawać Ci sił szybko przychodzi i jeszcze szybciej mija. I szybko jesteś głodny. Aha - są to [...]
[...] Przykładowo mleko i produkty mleczne (z wyjątkiem serów podpuszczkowych twardych) mają silny wpływ na wydzielanie insuliny, mimo, że cukier mleczny (laktoza) ma niski indeks glikemiczny i insulinowy. Poza tym dodatek tłuszczów nasyconych (zazwyczaj pod tym kątem badano wpływ masła) do posiłków zawierających węglowodany znacząco zwiększa [...]
rozumiem, że pokarmy o wysokim indeksie te z okolic 100 szybciej prowadza do otluszczenia :) bo zwiekszaja "anabolizm insulinowy" ale slyszalem tez i to z ust fizjologa, profesora uniwersytetu, że produkty o niskim indeksie tez moga byc szkodliwe gdyz moga doprowadzic do obnizenia wydolnosci trzustki a wrecz do cukrzycy .... np. [...]
[...] je między posiłkami (składniki odżywcze z solidnych posiłków trawione i wchłaniane są często przez co najmniej 5-6 godzin po spożyciu posiłku) lub razem z posiłkami (większość owoców ma niski/umiarkowany indeks glikemiczny i insulinowy oraz ładunek glikemiczny, zazwyczaj niższy niż ryż i inne produkty zbożowe, mimo zawartości cukrów prostych).
[...] podkreca przemiane materii. 6.Spozywaj stanowczo wiecej weglowodanow zlozonych w sniadaniu - dobrym przykladem sniadania jest to z dnia 1szegom, makaron ma dosc niski indeks glikemiczny/insulinowy. 7.Nie podoba mi sie maslo orzechowe, tj. tłuszcz z orzeszkow ziemnych jest zdrowy ale cukier juz niebardzo A cukier+tłuszcz podbija dosc [...]
jak spozyje chleb zwykly z dodatkiem warzyw i tluszczy (na 120 g chleba ok 7 g tluszczy + plasterki pomidora) to obniza indeks glikemiczny posilku i tym samym wyrzut insulinowy ? chleb zwykly wg znanych mi zrodel ma ig 70 , taki sam jak bialy
A cio to jest indeks glikemiczny i insulinowy - nio to wyszło na jaw że jestem noga maskotka-mafia.suple.hardcor.pl "When the flood calls, you have no home, you have no walls"
[...] rozwiązaniem w porach okołotreningowych. W pozostałych porach duża szybkość wchłaniania wcale nie jest pożądana. Między innymi z uwagi na dużą odpowiedź insulinową (wysoki indeks i ładunek insulinowy białka w postaci płynnej), porównywalny z odpowiedzią na węglowodany. Może to prowadzić do insulinoodporności, lekkiej hipoglikemii - zatem [...]